Tarte tatin van knolselderij met zeekraal en hazelnoten met paddenstoelenhachee

Hoofdgerecht – vegetarisch – 2 personen

Ingredienten

½ knolselderij40 g blauwschimmelkaas, bijv. gorgonzola
1 teentje knoflook2 plakjes bladerdeeg
2 el boterGeklutst ei
2 takjes tijm50 g zeekraal
1 tl truffelolie2 el hazelnoten

Benodigdheden:

koekenpanmes
snijplankzeef of vergiet
kookpanwok
2 taart- of quichevormpjes
(geen springvorm)
  1. Verwarm de oven op 180 °C.
    Laat het bladerdeeg ontdooien.
    Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan en hak ze grof.

  2. Schil de knolselderij en snijd in dunne plakken. Maak eventueel de plakken knolselderij passend met behulp van een garneerring.
    Breng in een pan ruim water met zout aan de kook. Kook de plakjes knolselderij 1 à 2 minuten. Giet af door een vergiet of zeef en spoel de plakken koud. Zet apart.

  3. Pel het teentje knoflook, pers uit en prak deze met een vork door de boter. Voeg de blaadjes van de takjes tijm en truffelolie toe en maak op smaak met zout en peper. Schep de boter over de bodem van een taartvormpje. Verdeel de gorgonzola in stukjes en leg deze met de plakken knolselderij op de bodem van het vormpje.

  4. Leg het bladerdeeg over het taartvormpje. Druk de randen en hoeken van het bladerdeeg in het vormpje. Bestrijk met geklutst ei. Steek met een vork of mesje gaatjes in de deksel.

  5. Bak de tarte tatin in 20 min. bruin.

  6. Verwarm de olijfolie in de wok en roerbak de zeekraal enkele minuten.

  7. Stort de tarte tatin op een bord en garneer met de zeekraal en hazelnoten.

Paddenstoelenhachee

Ingrediënten

150 g oesterzwammen1 tl speculaaskruiden
150 g kastanjechampignonsRode wijn
1 sjalot2 blaadjes laurier
1 teentje knoflook(gerookt) zout
1 el olijfoliesuiker, ketjap

Benodigdheden

keukenpapierwok
snijplankspatel
  1. Veeg de oesterzwammen en de kastanjechampignons schoon. Scheur de oesterzwammen in stukken en snijd de kastanjechampignons in schijfjes.

  2. Pel en snipper de sjalot. Pel de knoflook. Verwarm de olijfolie in een wok of grote koekenpan en fruit het sjalotje. Pers de knoflook erboven uit.

  3. Voeg de oesterzwammen en de kastanjechampignons met de speculaaskruiden toe en bak deze even mee. Blus af met een scheutje rode wijn. Leg het blaadje laurier erbij en laat de hachee 15 min. stoven.

  4. Maak op smaak met zout, suiker of ketjap en peper.

Plaats een reactie