Vegetarische shoarma

Hoofdgerecht – vegetarisch – 2 personen

Februari 2020, vlak voor de coronacrisis, maakten wij een reis naar Israël. We bezochten Jeruzalem en Tel Aviv. In beide steden hebben naast veel gezien, ook heerlijk gegeten. Zacht, romige humus, verwarmende shakshuka en linzensoep met altijd vers brood erbij.

Uren hebben we geslenterd op overdekte markten met allerlei eetkraampjes, groenten, fruit, vis en vlees, prullaria, kleding en ook veel kraampjes met kruiden en specerijen. Wij kochten shoarmakruiden, die je kunt gebruiken om zelf shoarmavlees te maken. Ik kan je vertellen: de kant-en-klare reepjes shoarmavlees die je hier in de winkel koopt smaken nergens naar in vergelijking met de shoarma daar! Bovendien is het vaak varkensvlees wat je in landen als Israël en Egypte nooit tegen zult komen.

Deze vegetarische versie kom je misschien wel tegen in Israël, zeker in het hippe Tel Aviv!

Het prachtige Jeruzalem!

Ingrediënten

2 – 3 el olijfolie2 el mayonaise
2 el Japanse sojasaus1 dl Griekse yoghurt
knoflookcitroensap en -rasp
1/2 el gedroogde oreganomunt
1 el shoarmakruidenkomkommer, tomaatjes, reepjes ijsbergsla
150 g oesterzwammenflatbread of pitabroodjes
100 g kastanjechampignons

Benodigdheden

mengkomgrote koekenpan
garde
  1. Maak je eigen shoarma melange: Meng in een schaaltje: 1 tl gedroogde oregano, 1 tl kaneel, 1 tl kerriepoeder, 1 tl gemalen koriander, 1 1/2 tl gemalen komijn,3 tl paprikapoeder, mespuntje chilipoeder en/of cayennepeper en 1 tl zout. Wat je overhoudt kun je bewaren bewaren op een donkere plaats in een afgesloten potje.
  2. Roer de olijfolie en de sojasaus met de gedroogde oregano en de shoarmakruiden tot een marinade. Pers 1 teentje knoflook erboven uit.
  3. Scheur de oesterzwammen en de kastanjechampignons in reepjes en schep ze door de marinade. Laat minimaal een half uur marineren.
  4. Maak intussen de knoflooksaus door de mayonaise door de Griekse te roeren. Pers 1 teen knoflook erboven uit. Leg enkele blaadjes munt op elkaar. Rol ze op en snijd fijne reepjes. Schep deze door de knoflooksaus. Maak op smaak met citroensap en -rasp, zout en peper.
  5. Verwarm de oven op 180 ℃ . Verdeel de oesterzwammen over een bakplaat en rooster ze 30 minuten in de oven. Leg de laatste minuten de flatbreads of pitabroodjes erbij.
  6. Serveer met reepjes ijsbergsla, komkommer en tomaat. Schep wat sla met groenten in een broodje, hierop wat van de shoarma en een schepje saus!

Eet smakelijk!

Plaats een reactie