Zelf hangop maken

Hangop is terug van weggeweest. Een ouderwets nagerecht op basis van uitgelekte yoghurt. En vandaag de dag een friszure basis voor tal van zoete en hartige gerechten.

Het zuivelschap in de supermarkt staat bomvol soorten zuivel.Volle -, magere -, milde -, Griekse -, Turkse -, Bulgaarse -, vruchten-, kwarkyoghurt en hangop. Een gezonde keuze want yoghurt is rijk aan o.a. eiwitten en calcium. Halfvolle en magere yoghurt staan in de schijf van Vijf.

Yoghurt is een natuurproduct op basis van zuivel. Yoghurt heeft een dikkere structuur dan melk. Hoe meer vet de yoghurt bevat hoe dikker deze is.De suikers uit de melk worden omgezet in melkzuur, dit heet fermentatie  en geeft yoghurt de fris zure smaak. Bovendien is yoghurt lichter verteerbaar dan melk.

In de Nederlandse keuken eten we de yoghurt vooral als ontbijt of als nagerecht, al dan niet gezoet of met fruit. Maar yoghurt kent ook tal van hartige toepassingen. Denk maar aan tzatziki en raita, hartige sauzen met yoghurt als basis.

Met yoghurt is het heel makkelijk om hangop te maken. Hangop is een oud-Hollands nagerecht wat vroeger werd gemaakt van karnemelk. De karnemelk van tegenwoordig is geen gekarnde melk meer maar in de fabriek aangezuurde melk. Vroeger was karnemelk een restproduct bij het maken van boter. De karnemelk van toen smaakte fluweliger. Was er na het maken van boter veel karnemelk over dan maakte de boerin hangop. Zij legde een schone kaasdoek in een vergiet en liet deze boven een emmer uitlekken. Of de karnmelk werd opgehangen in bijv. een kussensloop om te laten uitlekken boven een emmer. Vandaar de naam natuurlijk. Het uitgelekte vocht heet “wei” en kan ook worden gebruikt, bijv. om frisdranken mee te maken, denk aan Rivella en Taxi.
Hangop blijft achter in theedoek of kussensloop en werd met suiker of vers fruit als nagerecht gegeten. Heerlijk fris, eenvoudig gezond en lekker.

Tegenwoordig is hangop kant en klaar te koop in bekers. Maar dan kopen we geen uitgelekte karnemelk of yoghurt maar aangezuurde en ingedikte melk. Laat deze gerust in het zuivelvak staan want zelf hangop maken is super simpel en bovendien vééél lekkerder.

  • 1 liter volle (of halfvolle of magere) yoghurthangop (8)zeef
    schone theedoek
    grote kom waar de zeef boven kan hangen

Maak de theedoek nat en hang deze in de zeef. Zorg ervoor dat de punten in de kom hangen. Schenk de yoghurt in de zeef. dek af met een deksel of plastic folie en laat de yoghurt uitlekken. Minimaal 6 uur maar laat gerust 1 nacht in de koelkast staan.
Schep dan de hangop uit de theedoek en bewaar deze in een schaaltje. De wei kun je gebruiken voor een lekkere smoothie, pannenkoekenbeslag of voor je havermoutontbijtje.

Wat maken we van hangop: zoals al gezegd kun je hangop hartig en zoet maken.
Voor een hartige variant: snipper een sjalotje, een stukje rode puntpaprika, augurk en verse tuinkruiden en je hebt een lekkere frisse saus voor bij vlees of vis. Of vermeng wat hangop met (vers) geraspte mierikswortel, peper en zout en je hebt een heerlijk sausje bij de zalm.

Mousse van yoghurthangop met verse kruiden (2 pers.)

  • ½ l yoghurt
    1 dl slagroom
    Citroensap
    Peterselie, dille, basilicum, bieslook
    Gemengde sla
    Olijfolie, citroensap
    Vers fruit van het seizoen, noten

Laat de yoghurt door een natgemaakte theedoek minimaal 8 uur uitlekken zoals boven beschreven.Hak de kruiden fijn.
Klop de slagroom met de mixer lobbig en spatel de hangop erdoor. Voeg de kruiden toe en maak op smaak met citroensap, zout en
peper. Laat de mousse in de koelkast opstijven.
Klop een dressing van de olie en azijn. Maak op smaak met mespuntje mosterd, honing, zout en peper. Vermeng de sla luchtig met de dressing en verdeel deze over 4 borden.
Schep met hulp van 2 lepels mooie bolletjes op de sla. Garneer met fruit en noten.

En als afsluiter een zoet nagerecht met hangop:

hangop van 1/2 l uitgelekte yoghurt naar keuze
100 gram ongezouten pistachenootjes
2 nectarines
2 eetlepels honing

Maak de hangop zoals hierboven beschreven. Doe de pistachenootjes in een koekenpan en verwarm ze met een eetlepel honing.
Verwarm een koekenpan zonder boter of olie. Rooster de pistachenootjes tot ze heel lcht kleuren. Voeg dan de honing toe en laat deze even karamelliseren. Als de pistachenootjes rondom bedekt zijn met honing en een beetje kleur hebben gekregen leg je ze op een stuk bakpapier om af te koelen en te laten harden.
Snijd de nectarines in schijfjes. Verdeel de hangop over vier schaaltjes en garneer het met nectarine
en de honing-pistachenootjes.

Schenk voor een mooie glans en wat extra smaak nog een klein beetje honing over je dessert

Zacht, smaakvol en zo makkelijk om te maken!

 

Plaats een reactie