Hamrolletjes met zuurkool

Hoofdgerecht – vlees – 2 personen

Ingrediënten:

500 g kruimige aardappelen200 ml melk
1 uinootmuskaat
300 g zuurkool4 plakken gekookte ham
boter1 el paneermeel
bloem 

Benodigdheden:

schilmesgarde
zeefpureestamper
vork of lepelovenschaal, ingevet
2 kookpannenvleesplank
1 steelpan
  1. Schil de aardappelen en snijd ze in even grote stukken. Pel en snipper de ui. Doe de zuurkool in een zeef en duw met een vork of lepel het vocht eruit.
    Verwarm de oven op 180 °C.

  2. Breng in een kookpan water met zout aan de kook. Kook de aardappelen in 20 – 25 minuten gaar.

  3. Verwarm ½  el boter in een kookpan en fruit de ui op laag vuur. Voeg de zuurkool en 2 el water toe. Maal wat peper erover en voeg eventueel ½ tl karwijzaad toe.
    Laat de zuurkool met de deksel op de pan  ± 10 minuten stoven tot de zuurkool zacht is. Zet de pan uit.

  4. .Smelt in een steelpan 1 el boter en voeg de bloem er aan toe. Roer met een garde tot een deegbal die van de bodem loslaat. Voeg 100 ml melk toe. Roer de klontjes eruit en breng de saus aan de kook. Controleer de saus op dikte, de saus mag niet te dun zijn. Voeg eventueel extra melk toe. Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

  5. Giet de aardappelen af en laat ze even droogstomen. Verwarm 50 ml melk in een steelpan. Stamp de aardappelen fijn met behulp van een pureestamper. Roer de melk door de aardappelpuree en maak op smaak met een klontje boter, zout, peper en nootmuskaat.
    Verdeel de puree over de bodem van een ovenschaal.

  6. Leg de plakjes ham op de rode plank. Verdeel de zuurkool over de plakjes ham en rol ze op. Leg de zuurkoolrolletjes op de aardappelpuree.

  7. Schenk de saus over de hamrolletjes en bestrooi dun met paneermeel. Zet de schotel ±20 minuten in de oven.

Plaats een reactie