Het geheim van een lekkere dressing

Ik las vanmorgen in de krant dat rond deze tijd veel mensen hun goede voornemen om af te vallen laten varen of juist hulp gaan zoeken bij een dieetclub of diëtist. Om gezond eten lang te kunnen volhouden is het belangrijkste dat je lekker eet. Ook salades kunnen lekker zijn, zelfs in de koude wintermaanden. Aangevuld met gekookte aardappelen, rijst, pasta of brood kan een salade een prima lunchgerecht of eenvoudig hoofdgerecht zijn.

De finishing touch van een salade is de dressing. Deze geeft smaak en glans aan het gerecht. De klassieke dressing bestaat uit 3 delen olie en 1 deel azijn. De olie en azijn die je daarvoor kiest moeten elkaar aanvullen. Een lekkere koudgeperste olijfolie combineert goed met balsamicoazijn terwijl notenoliën goed samengaan met vruchtenazijn. En kruidenoliën en wijnazijn vullen elkaar goed aan.

Belangrijk voor het maken van een dressing is dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Basisrecept: Doe de azijn of bijv. citrussap met de smaakmakers  in een glazen schaal en klop deze glad met een garde. Giet er dan al kloppende de olie bij tot ingrediënten goed met elkaar gemengd zijn. Controleer de smaak en voeg evt. wat extra zuur (azijn, citroensap), zoet (honing, suiker) of zout toe.

Tip: maak een grotere hoeveelheid dressing van je favoriete olie en azijn en bewaar deze in een grote jampot in de koelkast. Voor gebruik even schudden en je salade is binnen no time klaar….

Rucolasalade met peer en blauwschimmelkaas

Voor 4 pers:

  • 50 g rucola + 1 handje mesclun
  • 1 citroen
  • 1 grote handpeer (Doyenne du Comice)
  • 100 g blauwschimmelkaas (Roquefort of de mildere soorten Gorgonzola of Danish Blue)
  • 4 el notenolie, bijv. hazelnoot- of walnootolie
  • 2 el citroensap (vers geperst)
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel honing
  • zout, peper

Zet 4 grote borden klaar en verdeel de sla hierover. Pers de citroen uit. Schil de peer en snijd deze in kwarten. Verdeel de parten in partjes en besprenkel deze met citroensap om verkleuren tegen te gaan. Verbrokkel de kaas. Klop een dressing door citroensap met honing en mosterd te kloppen en daarna de olie erdoor te kloppen. Maak de dressing op smaak met zout en peper.

Verdeel de peer en de kaas over de sla en schenk de dressing erover. Meteen serveren!!

Lekker met geroosterd volkorenbrood.

Plaats een reactie