Rabarber-aardbei compote met kruimeldeeg

dessert – 4 personen – 30 minuten

De rabarberplant trekt zich er niets van aan dat ik mijn moestuinplannen aan de wilgen heb gehangen en de tuin opnieuw heb aangeplant. Midden in mijn nieuwe border met bloeiende vaste planten floreert de rabarberplant met dikke, roze stelen en grote schutbladeren. Zich niet storend aan de verandering in mijn tuin geeft hij mooiere en dikkere stelen dan ooit. Het kille, natte weer zal daar de oorzaak voor zijn. Geeft niets, ik houd wel van dat doorzettingsvermogen en snijd 3 grote stelen af voor dit heerlijke toetje uit de oven.

Ingredienten

Voor de compoteVoor het kruimeldeeg
500 g rabarber, schoongemaakt en in stukjes gesneden100 g bloem
1 kaneelstokje100 g suiker
1 el sap en sinaasappelrasp van 1 sinaasappel50 g amandelmeel
2 el suiker50 g amandelschaafsel
250 g aardbeien, schoongemaakt en gehalveerd100 g boter, uit de koelkast, in kleine stukjes gesneden

Benodigdheden

snijplank met meslage ( 1 persoons ) ovenschaaltjes , ingevet
mengkom

Bereidingswijze voor rabarber-aardbeicompote met kruimeldeeg

  1. Verwarm de oven op 180 ℃. Kook de rabarber met het kaneelstokje, sinaasappelsap en -rasp en de suiker enkele minuten, tot de rabarberstukjes net gaar zijn. Laat afkoelen en schep de aardbeien erdoor. Voeg extra suiker toe als je de compote niet zoet genoeg vindt. Zet apart.
  2. Doe de bloem, suiker, amandelmeel en -schaafsel in een kom. Voeg de boter toe en wrijf snel een kruimeldeegmenger of met je vingers tot een kruimelig deeg.
  3. Verdeel de compote over de schaaltjes en bestrooi met het kruimeldeeg. Bak in de oven tot de kruimellaag lichtbruin is gekleurd. Serveer met licht gezoete Griekse yoghurt of een bolletje (kaneel)ijs.

De roze stengel is een echte vitaminebom, van B-vitamines tot vitamine C en K , en een goede bron van vezels. Hoewel rabarber heerlijk is, mag je de groente niet te vaak eten vanwege het oxaalzuur. Dit zuur vermindert namelijk de opname van calcium. Vroeger werd gemalen krijt aan rabarber toegevoegd. Het calcium uit het krijt bindt het oxaalzuur.

Rabarber is verkrijgbaar van april t/m juni. Na 21 juni wordt de hoeveelheid oxaalzuur in rabarber steeds hoger zodat je de rabarber uit je moestuin beter niet meer na 21 juni kunt oogsten.

Plaats een reactie