Speklapjes met honingjus en hutspot

mannen achter de pannenSpeklapjes met honingjus

60 g gerookte spekblokjes 2 speklappen
Peper, gemalen kruidnagelpoeder 1 sjalotje
Olijfolie / boter / bakboter 2 el honing

 

  1. Dep de speklappen droog met keukenpapier en bestrooi met peper en gemalen kruidnagel. Pel en snipper het sjalotje.
    Verwarm een koekenpan zonder boter of olie en bak de spekblokjes zachtjes uit. Zet het vuur hoger en bak de spekblokjes knapperig. Schep de spekblokjes uit de pan op een bord.
  2. Voeg evt. wat boter of olie toe aan het spekvet en bak de speklappen aan beide kanten bruin. Laat nog ± 10 min. zachtjes bakken. Haal de speklappen uit de pan en leg ze bij de spekblokjes. Giet evt. wat spekvet uit de pan.
  3. Bak het sjalotje zachtjes in het spekvet. Voeg de honing en ½ tot 1 dl water toe. Roer goed met een garde zodat alle aanbaksels los komen van de pan. Laat even doorkoken en voeg de speklapjes en –blokjes weer toe aan de jus.
  4. Laat nog 10 min. zachtjes sudderen.

 

Hutspot

 

500 g kruimige aardappelen ½ dl melk
2 grote uien mosterd
Winterwortel / pastinaak / knolselderij (300 g) Zout, peper, nootmuskaat
1 el boter

 

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in even grote stukken. Pel de uien, halveer en snijd in halve ringen. Schrap de winterwortels en snijd in plakjes. Schrap de pastinaak en snijd in plakjes. Schil de knolselderij en snijd deze in even grote stukken als de wortel.
  2. Breng in een kookpan water met zout aan de kook. Leg de aardappels in de pan, daarbovenop de uien en de wortels / pastinaak/ of knolselderij. Kook de hutspot in 20 min. gaar tot de aardappelen en de groenten gaar zijn.
  3. Verwarm de melk in een steelpan. Stamp de hutspot met een pureestamper fijn. Roer de stamppot smeuïg met de warme melk en boter. Maak op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Plaats een reactie