Koolrabi is een typische seizoensgroente, die in april en mei volop verkrijgbaar is. Je kunt koolrabi zowel rauw als gekookt eten. Rauwe koolrabi is lekker knapperig en smaakt licht pittig. Koolrabi is prima te combineren met allerlei groenten zoals in deze salade met appel en paprika.
Salade – 15 minuten – 2 personen
1 el dikke yoghurt of crème fraiche | 1 koolrabi |
1 el mayonaise | 1 appel |
1 el citroensap | 1 el verse kruiden, bijvoorbeeld peterselie of basilicum |
1 tl honing | 2 kwarteleitjes |
1/2 gele paprika | veldsla en radijsjes voor garnering |
olijfolie |
Benodigdheden
mengkom | koekenpan |
snijplank + mes | garneerring |
grillpan |
Bereidingswijze voor salade van koolrabi met gegrilde gele paprika en kwartelei
- Roer een sausje van de yoghurt en de mayonaise . Maak op smaak met citroensap, honing, zout en peper.
- Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd deze in smalle repen. Bestrijk de repen paprika met olijfolie en grill ze in de grillpan.
- Schil de koolrabi en snijd in dunne plakken. Snijd deze plakken in reepjes en vervolgens in blokjes.
- Was de appel, verwijder het klokhuis. Snijd de appel op dezelfde manier als de koolrabi.
- Vermeng het koolrabi-appelmengsel met het yoghurtsausje.
- Verwarm 1 el olijfolie in een koekenpan. Breek de kwarteleitjes voorzichtig en bak 2 spiegeleitjes.
- Zet een garneerring op een bord. Verdeel de koolrabisalade hierin en druk met de achterkant van een lepel aan.
- Verwijder de ring en garneer de salade met reepjes gegrilde paprika. Leg er een kwarteleitje bovenop en garneer met veldsla en radijs. Herhaal.
Crème fraiche is aangezuurde slagroom en wordt vaak gebruikt in koude gerechten. Er zijn diverse soorten plantaardige ‘creme fraiche’ te koop, op basis van soja of haver. Plantaardige crème fraiche soorten bevatten minder calorieën en verzadigd vet dan crème fraiche op basis van melk maar wel meer toevoegingen.
Dank je wel Lieke! Ik ga deze ook eens proberen. Fijne paasdagen. Groet!