Zelf ingemaakte citroenen

Vegetarisch – 30 minuten – Inmaken

Daar kwam ik hem zo maar weer tegen in de koelkast, mijn weckpot met ingemaakte citroenen. Een super-smaakmaker die ik heel vaak gebruik. Neem onbespoten of biologische citroenen en laat deze met zout, citroensap en kruiden enkele weken in de koelkast staan zodat je een super smaakmaker krijgt die je gerechten een enorme oppepper geeft.

Kies voor een enkele smaakmaker, bijvoorbeeld tijm of laurier of een melange van kruiden of specerijen die goed bij elkaar passen.

Ingrediënten

Zes (onbespoten) citroenen (ongeveer één kg)Kruidenmengsel: rozemarijn, tijm, laurier, jeneverbes
100 g zoutOf: specerijenmengsel: pijpkaneel, pimentkorrels

Benodigdheden

snijplankcitruspers
mesÉén grote weckpot, gesteriliseerd

Bereidingswijze voor ingemaakte citroenen

  1. Boen vier citroenen onder de warme kraan goed schoon en maak ze droog.
  2. Snijd de citroenen in de lengte in vieren of zessen maar laat de onderkant vastzitten.
  3. Duw de citroenen iets open en schep een lepel zout in iedere citroen en wrijf dit goed in. Wrijf ook de buitenkant van de citroenen in met zout.
  4. Strooi een lepel zout op de bodem van de weckpot. Doe de citroenen in de weckpot. Duw ze goed aan zodat ze strak in de pot komen te zitten. Verdeel het resterende zout en de kruiden tussen de citroenen.
  5. Pers de resterende citroenen uit en schenk het sap bij de citroenen.
  6. Zet de pot in de koelkast en beweeg deze regelmatig zodat het zout oplost en het sap zich goed kan verdelen. Na een maand zijn de ingemaakte citroenen klaar om te gebruiken.
  7. Haal een citroen met een schone vork of lepel uit de pot en snijd het benodigde stuk eraf. Dit stuk kun je in allerlei gerechten gebruiken, zoals salades, soepen, ovenschotels en ga zo maar door!
ingemaakte citroen
Voila! Klaar om de tijd zijn werk te laten doen.

Gebruik de schil van de ingelegde citroen voor visgerechten en salades en het vruchtvlees van de stukjes ingemaakte citroen om mee te stoven in stoofschotels, soepen en sauzen. Eenmaal geopend zijn de ingemaakte citroenen zeker enkele maanden houdbaar.

Mocht je vragen hebben over waar je het allemaal in kan gebruiken of opmerkingen over het recept? Laat gerust een reactie achter hieroner!

Plaats een reactie