Pannenkoeken met bier

Vegetarisch – 45 minuten – 4 personen

Maak eens je eigen pannenkoeken beslag. Je kunt dit helemaal naar je eigen smaak maken met wat je al in de kast hebt staan. Tarwebloem, volkorenmeel, maismeel, havermout, boekweitmeel enz. alle meelsoorten zijn geschikt voor pannenkoeken. Als je volkoren meelsoorten gebruikt voeg je naast veel extra smaak ook extra voedingswaarde toe. Meng verschillende soorten voor een lekker resultaat en improviseer naar hartelust!

Voor een extra touch en heerlijk, luchtige pannenkoeken kan (alcoholvrij) bier aan het beslag toegevoegd worden. Het koolzuur en de gist uit bier zorgen er samen met de eieren voor dat de pannenkoeken lekker luchtig worden.

In plaats van gewone melk kun je ook haver-, amandel- of rijstemelk gebruiken. Deze plantaardige dranken leveren niet de gezondheidswinst van zuivelproducten. Maar als er voldoende eiwit inzit en er voldoende calcium en vitamine B12 aan is toegevoegd, leveren ze wel voedingstoffen die je mist als je geen zuivel gebruikt.

Ingrediënten

400 g meel: ik neem meestal 150 g volkoren tarwemeel,
100 g zelfrijzend bakmeel, 100 g boekweitmeel en 50 g havermout
3 eieren
500 ml (plantaardige) melk Boter om te bakken
1 flesje bier naar keuzeEventueel ui, ontbijtspek, citroen, kaneel, sinaasappel

Benodigdheden

mengkomkoekenpan
handmixer of gardespatel

Bereidingswijze voor pannenkoeken

  1. Meng de meelsoorten in een mengkom. Schenk 1/3 van de melk erbij en klop met de handmixer of garde tot een klontvrij beslag. Voeg de resterende melk toe en schenk het bier erbij. Klop vervolgens de eieren er één voor één door.
  2. Zorg ervoor dat het beslag niet te dik en niet te dun is. Verdun het beslag met een beetje melk of klop nog wat meel door het beslag. Je kunt het beslag van tevoren bereiden en in de koelkast bewaren, hier wordt het lekkerder van.
    • Voor de volwassen pannenkoeken-eters; een paar eetlepels van je lievelingspilsje maken je pannenkoeken al heerlijk luchtig maar met speciaal biertjes kun je je eigen draai aan de pannenkoeken geven. Als ik voor mijn pannenkoeken een flesje pils of speciaal bier open maak schenk ik gewoon het hele flesje bij het beslag. Je kunt zelf bepalen hoeveel bier je toevoegt en het is natuurlijk lekker om hetzelfde bier bij de pannenkoekenmaaltijd te drinken.
    • Voor spekpannenkoeken schep je een gesnipperde ui door het beslag, bak vervolgens plakjes ontbijtspek knapperig en schenk daaroverheen het pannenkoekenbeslag. Voor zoete pannenkoeken kun je kaneel, citroen- of sinaasappelrasp aan het beslag toevoegen.
  3. Verwarm één of twee koekenpannen. Laat een klontje boter in de pan smelten en schep 2 á 3 pollepels beslag in de pan. Bak tot de bovenkant droog is en keer dan de pannenkoek en bak de onderkant mooi goudbruin.
  4. Bak zo alle pannenkoeken tot het beslag op is. Bewaar de pannenkoeken op een bord bovenop een pannetje heet water of in een lauw-warme oven.
  5. Serveer de pannenkoeken met een hartige of zoete topping.
Pannenkoeken met bier
Pannenkoeken met bier

Op nationale pannenkoekendag kun je met dit recept niet verkeerd gaan! Zo maak je een standaard gerecht toch nog heel verrassend. Hoe heb jij je pannenkoek het liefst?

Eet smakelijk!

Plaats een reactie