feestelijk – wild – 2 personen
Ingrediënten
1 sjalot | ½ takje rozemarijn |
1 teentje knoflook | 100 ml wildfond |
1 jeneverbes | 1 plakje ontbijtkoek |
½ el bruine basterdsuiker | 1 hertenbiefstuk (150 g) |
1 el balsamicoazijn | olijfolie |
125 ml rode wijn | boter |
1 takje tijm |
benodigdheden
snijplank | garde |
mes | koekenpan |
steelpan | aluminium folie |
- Laat de hertenbiefstuk op kamertemperatuur komen.
Pel en snipper de sjalot. Pel en halveer het teentje knoflook. Kneus de jeneverbes met een mes. - Verwarm de suiker met 1 el water in een steelpan. Laat de suiker karamelliseren en blus met balsamicoazijn, 100 ml wijn en de wildfond. Voeg tijm, rozemarijn, ui, knoflook en jeneverbes toe.
- Breng de saus aan de kook en laat tot de helft inkoken.
- Snijd de korstjes van de ontbijtkoek en snijd de koek in blokjes.
- Zeef de saus boven een schone steelpan. Voeg de blokjes ontbijtkoek toe en roer tot deze zijn opgelost.
- Breng de saus op smaak met zout en peper en zet apart
- Dep de biefstuk droog en bestrooi met zout en peper.
- Verwarm 1 el olijfolie en 1 el boter in een koekenpan. Leg de biefstuk in de pan als het schuim wegtrekt en bak aan beide zijden 3 minuten.
- Laat de biefstuk op een warme plek afgedekt met aluminiumfolie rusten.
- Schenk eventueel wat bakvet uit de koekenpan en blus het vet met de resterende rode wijn. Breng aan de kook en voeg dit toe aan de wildsaus.
- Verwarm de wildsaus. Snijd de biefstuk op de rode plank schuin in plakken. Schep wat de saus op het bord en leg de biefstuk in de saus.
Pastinaakkoekje
1 grote pastinaak | 1 eiwit |
1 takje tijm | olijfolie |
Benodigdheden
spiraalsnijder of keukenmachine | koekenpan |
kom | spatel |
- Schil de pastinaak en rasp ze in de keukenmachine of met de spiraalsnijder tot slierten.
- Meng de pastinaakslierten met de tijmblaadjes en peper. Klop het eiwit los en meng de pastinaakslierten hierdoor.
- Verhit een laagje olijfolie in een koekenpan en schep hoopjes pastinaakslierten in de koekenpan. Duw een beetje plat met de achterkant van een lepel en bak de koekjes aan beide kanten bruin.
- Houd tot gebruik warm in de oven.
Pommes duchesse van zoete aardappel
1 grote zoete aardappel | 1 eidooier |
1 el boter |
Benodigdheden
schilmes | spuitzak met gekarteld spuitmondje |
kookpan | bakplaat met bakpapier |
- Verwarm de oven op 180 °C. Schil de zoete aardappel en snijd in stukjes. Breng in een kookpan water met zout aan de kook en kook de stukjes zoete aardappel in 15 minuten gaar.
- Stamp de aardappelen fijn en roer er een klontje boter door.
- Breng de zoete aardappelpuree op smaak met zout en peper en roer er een eidooier door.
- Neem een spuitzak met een gekarteld spuitmondje. Laat de puree iets afkoelen en schep deze in de spuitzak.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit rozetjes van de aardappelpuree op de bakplaat. Bak de pommes duchesse in 25 minuten gaar.