Griekse yoghurt met lemon curd

Dessert – 4 personen – 40 minuten

Ingrediënten

Voor de lemon curd: Voor de Griekse yoghurt:
125 g boter1 el pistachenoten
1 citroen1 dl slagroom
1 limoen1 el suiker
1 sinaasappel250 g Griekse yoghurt
200 g suikerhoning
2 eieren 
1 eidooierframbozen

Benodigdheden

steelpanmengkom
Roestvrijstalen kommixer met gardes
gardedessertglazen

Bereidingswijze voor Griekse yoghurt met lemon curd

  1. Smelt voor de lemoncurd de boter au bain-marie. Voeg de suiker toe en rasp de schil van de citroen en limoen boven de pan. Pers de citrusvruchten uit. Roer het sap door het boter-suikermengsel.
  2. Klop de eieren met de eidooier los en roer deze voorzichtig door het citrussap-boter-suikermengsel.
  3. Klop met een garde tot het mengsel de juiste dikte heeft (± 20 min.). De lemoncurd dikt nog wat in tijdens het afkoelen. Doe de lemoncurd over in een schaaltje.
  4. Verwarm een droge koekenpan en rooster de pistachenoten. Hak de noten grof en zet apart.
  5. Klop in een beslagkom de slagroom met de suiker lobbig.
  6. Klop in een beslagkom de Griekse yoghurt met vanillesuiker of honing luchtig.
  7. Leg de Griekse yoghurt op de slagroom en schep luchtig door elkaar.
  8. Maak in een dessertglas mooie laagjes van de lemoncurd en het Griekse yoghurt-slagroommengsel.
  9. Garneer met de pistachenoten, citrus schilletjes en een framboos

AU BAIN MARIE: In het bad van Marie. Dit wordt gebruikt om chocolade te smelten of sauzen, zoals Hollandaise saus, warm te houden. Het gaat als volgt: je plaatst een kom van roestvrijstaal op een pan met kokend water. De condens van het kokende water zorgt ervoor dat de inhoud van de kom nooit warmer wordt dan 100 ℃.

Onthoud hierbij wel dat de schaal het water nooit mag aanraken! De condens die vrij komt zorgt namelijk voor een geleidelijke temperatuursverandering door het aanraken van water wordt de kom te heet..

Daarnaast wordt het ook veel gebruikt bij de bereiding van gerechten met ei, zoals zoals bij lemon curd. Door de langzame verhitting zal het ei minder snel schiften, gaart het voorzichtiger en houd je geen roerei over.

Plaats een reactie