Fritters van pastinaak en wortel

Vegetarisch – 40 minuten – 2 personen

Fritters zijn hartige koekjes gemaakt van geraspte groenten, aardappel en een beslagje van ei en bloem. Hoe harder de groenten, hoe beter het resultaat en hoe makkelijker de bereidingswijze. De groenten worden geraspt en met ei en (volkoren) bloem gebonden. Geraspte aardappel zorgt ervoor dat het mengsel goed “plakt”. Lekker met een stukje vlees, vis of kip maar ook een prima bijgerecht in een vegetarische maaltijd!

Ingrediënten

400 g pastinaak en wortel, schoongemaakt1 ei
1 kleine aardappel, geschild1 teen knoflook
90 g (volkoren) bloem2 tl speculaaskruiden
2 tl bakpoeder1 el zonnebloemolie + extra om te bakken

Benodigdheden

rasp of keukenmachinegrote koekenpan
mengkomeetlepel
houten of kunststof lepelspatel
Fritters van pastinaak en wortel

Bereidingswijze voor fritters van pastinaak en wortel

  1. Rasp de pastinaak, wortel en aardappel.
  2. Meng de geraspte groenten met de bloem, bakpoeder en het ei. Pers de knoflook erboven uit en roer de speculaaskruiden erdoor. Maak op smaak met zout en peper. Voeg 1 à 2 el water toe tot het groenten mengsel stevig genoeg is om fritters van te bakken.
  3. Verwarm de oven op een lage stand zodat je de fritters warm kunt houden.
  4. Verwarm de zonnebloemolie in een grote koekenpan en schep met een lepel bergjes beslag in de pan. Duw deze wat platter met de achterkant van de lepel. Bak 2 á 3 minuten tot de onderkant bruin en gaar is en keer ze dan voorzichtig met behulp van een spatel. Bak de andere kant en leg ze dan op een bord of schaal en houd warm in de oven. Bak er 4 à 5 tegelijk tot het groentebeslag op is.

Deze fritters kun je ook veganistisch maken. Gebruik dan geen ei maar het vocht van een klein blikje kikkererwten. Dit vocht heet aquafaba en is een goede vervanger van ei in gerechten. Voeg zoveel aquafaba toe tot het groentenmengsel stevig genoeg is om te bakken.

Fritters van pastinaak en wortel

We zijn nu aan het einde gekomen van dit recept. Mocht je vragen of opmerkingen hebben over dit gerecht, laat dan gerust een reactie achter hieronder! Smakelijk!

Plaats een reactie