Kruidkoek met gember, appel en koekkruiden naar keuze

gebak – 15 plakken – 1,5 uur

Al nadert het voorjaar met rasse schreden: de temperatuur is nog winters. Lekker om nog even de keuken in te duiken om wat lekkers te bakken.

Bijvoorbeeld de oerhollandse kruidkoek. Makkelijk te maken, vetarm en lekker lang te bewaren. Daar word ie trouwens nog lekkerder van. Of dat lukt is maar de vraag natuurlijk. Tip: bak er twee tegelijk.

Ingrediënten

1 (biologische) sinaasappel1 zakje bakpoeder
150 g rozijnen2 el koekkruiden
1 appel1 ei
3 gesnipperde gemberbolletjes1 el stroop
300 g volkorenmeel200 ml (plantaardige) melk
250 g bruine basterdsuiker

Benodigdheden

raspschilmes
citruspershouten of kunststof lepel
steelpancakevorm ( 30 cm)
2 mengkommensatéprikker
  1. Verwarm de oven op 175 °C. Boen een onbespoten sinaasappel goed schoon en rasp de schil eraf. Pers de sinaasappel uit. Breng in een steelpan het sinaasappelsap aan de kook en wel de rozijnen hierin.
  2. Schil en snipper de goudrenet . Sprenkel er wat sinaasappelsap overheen en vermeng de appelblokjes met de gemberbolletjes.
  3. Doe het volkorenmeel met bakpoeder, sinaasappelrasp, koekkruiden en basterdsuiker in een kom. Roer de rozijnen met het ei, stroop en de melk erdoor.
  4. Doe het deeg over in een ingevette cakevorm en bak in de oven in 60 – 90 min. gaar. Controleer m.b.v. een satéprikker of de kruidkoek gaar is. Keer de vorm boven een rooster en laat de  kruidkoek uitdampen en afkoelen.

Voor kruidkoek zijn talloze recepten. Naturel, met rozijnen, appel of beiden. Alle kruidkoeken bevatten dezelfde specerijen. Koekkruiden zijn een mengsel van kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, gemberpoeder, peper, gemalen koriander, kardemom en anijs. Allemaal zoete warme specerijen die je als kant en klaar mengsel kunt kopen maar je kunt ook zelf je eigen kruidenmengsel samenstellen.

Begin met zo’n 6 el kaneel in een schaaltje te doen en daar de overige specerijen aan toe te voegen. Roer met een garde de specerijen goed door elkaar. Varieer in de hoeveelheden en creëer je eigen specerijenmengsel naar eigen smaak. Peper, kardemom en kruidnagel maken het mengsel scherp van smaak. Anijs en gemberpoeder zorgen voor een zoete smaak. In een glazen potje op een koele, donkere plek kun je je zelfgemaakte koekkruiden lang bewaren.

Gebruik je zelfgemaakte kruidenmengsel niet alleen voor kruidkoek en zelfgebakken speculaas maar kruid er ook eens je stoofschotels mee. Gebruik je zelfgemaakte specerijenmengsel in winterse toetjes, glühwein  in appeltaart en geniet!

Plaats een reactie