Wortelsoufflé

voorgerecht, vegetarisch, 2 personen

Ingrediënten:

200 g (winter)wortels½ bakje salie
1 grote, witte uizonnebloemolie
2 el olijfolie2 eieren
1 à 2 teentjes knoflookkiemgroenten

Benodigdheden:

snijplankstaafmixer
meskeukenpapier
kookpan2 mengkommen
koekenpanmixer met gardes
knoflookperspannenlikker
mengbeker2 á 3 soufflé vormpjes, ingevet

Extra benodigdheden: 2 à 3 soufflévormpjes ingevet en licht bestrooid met paneermeel

  1. Schrap de wortels en snijd ze in even grote stukken. Breng in een kookpan een bodempje water met zout aan de kook en kook de wortels in 15 – 20 minuten gaar.

  2. Pel de ui en snijd deze in halve ringen. Verwarm in een koekenpan 2 el olijfolie en bak de helft van de ui op een laag vuur tot ze zacht, zoet en glazig zijn. Pers de knoflook erboven uit en bak deze even mee.

  3. Giet de wortels af en pureer ze met het ui-knoflookmengsel tot een zachte puree. Breng goed op smaak met zout en peper.

  4. Pluk de blaadjes van de salie van de takjes. Verwarm in (dezelfde van de zoete ui en knoflook) koekenpan een laagje zonnebloemolie en frituur de blaadjes salie kort tot ze knapperig zijn maar nog niet bruin gekleurd. Laat op keukenpapier uitlekken.

  5. Verwarm de oven op 180 °C. Splits de eieren. Roer de eidooiers met 2/3 van de gefrituurde salie door de wortelpuree.

  6. Doe de eiwitten in een schone kom en klop de eiwitten met de mixer met gardes stijf. Leg de eiwitten op het wortel-eidooiermengsel en spatel met een pannenlikker luchtig door elkaar.

  7. Verdeel het wortelmengsel over de vormpjes en plaats deze onderin de oven. Bak de soufflé in 20 – 25 minuten gaar en luchtig.

  8. Garneer de soufflés met de overgebleven gefrituurde salie, worteljulienne, kruiden en kiemgroenten

Plaats een reactie