Tartaar van rode biet met gerookte makreel en dukkah

voorgerecht – 2 personen – vis

Ingrediënten voor Dukkah

3 el pistache-, hazelnoten of amandelen½ el gemalen witte peper
1 el komijnzaadjes1 el zeezout
½ el zwarte sesamzaadjes1 el korianderzaadjes
½ el witte sesamzaadjes1 el gedroogde munt
bakplaat met bakpapier of koekenpanhakmolen
spateljampot of weckpot om de specerijen te bewaren
  1. Verwarm de oven op 180 °C.
  2. Verdeel de kruidenmix over de bakplaat met bakpapier.
  3. Rooster de kruiden 8 – 10 minuten tot ze lekker gaan geuren. Schep af en toe om.
  4. Haal de kruiden uit de oven en laat ze afkoelen.
  5. Óf verwarm een koekenpan zonder olie of boter en rooster de specerijen al omscheppend tot ze gaan geuren.
  6. Maal de kruiden in een keukenmachine of hakmolen fijn. Maal niet te fijn anders wordt de dukkah plakkerig.
  7. Laat afkoelen en bewaar de dukkah in een klein weck- of jampotje.

Ingrediënten voor de bietentartaar

1 grote of 2 kleine rode bieten½ el wijnazijn
1 sjalot½  tl worcestersaus
2 snackkomkommers100 g gerookte makreel
1 el kappertjes2 appelkappertjes
½ appel1 el dukkah
1 el mayonaisegehakte peterselie

Benodigdheden

aluminiumfoliemengkom
snijplankgarneerringen
mes
  1. Verwarm de oven op 200 °C. Was de bieten en droog ze met keukenpapier. Laat eventueel loof eraan zitten. Verpak de bieten goed in aluminiumfolie. Leg de bieten in een ovenschaal en pof ze in de oven in 45 minuten (zomerbieten) tot 2 uur (winterbieten) gaar. Verwijder het aluminiumfolie en laat de bieten afkoelen.
  2. Snipper de sjalot heel fijn. Snijd de snackkomkommers in piepkleine stukjes. Hak de kappertjes fijn. Schil de appel. Verwijder het klokhuis en snijd de appel in piepkleine stukjes.
  3. Doe de mayonaise, wijnazijn in een kom en roer deze tot een romige saus. Maak op smaak met worcestersaus, zout en peper.
  4. Snijd de bietjes heel fijn. Meng de komkommerstukjes, sjalot, kappertjes en appel door de bieten.
  • Zet garneerringen op 2 borden en schep hierin een laagje bietentartaar. Druk met de achterkant van een lepel goed aan.
  • Verdeel de makreelfilet in kleine stukjes en leg deze op de bietentartaar. Druk goed aan.
  • Garneer de bietentartaar met gehakte peterselie, dukkah en een appelkappertje.
  • Verwijder de garneerring voorzichtig en serveer!

Plaats een reactie