Florentijnse asperges met zalm

hoofdgerecht – vis – 2 personen

ingrediënten

Voor de hollandaisesaus:2 zalmfilets
1 eidooier500 g asperges
Sap van ½ sinaasappelfoelie
65 g geklaarde boter      (van ±100 g boter)200 g spinazie
  1. Schil de asperges en snijd de onderkant eraf.

  2. Breng in een kookpan water met zout, 1 tl suiker en foelie aan de kook. Kook de asperges 10 minuten op laag vuur. Zet het vuur daarna uit en laat de asperges 10 minuten in het kookwater nagaren.

  3. Verwarm de geklaarde boter. Breng in een steelpan water aan de kook. Doe de eidooier met het sinaasappelsap in een rvs schaal en zet deze op de pan. Klop met een garde tot het mengsel dik wordt. Klop de geklaarde boter er in een dun straaltje door. De hollandaisesaus moet de consistentie van mayonaise hebben. Houd de saus warm op de pan heet water.

  4. Verwarm de oven op 70 °C. Bestrooi de zalmfilet met (zout) en peper. Verwarm 1 el olijfolie in een koekenpan en bak de zalmfilet op de huid. Als de zalmfilet bijna gaar is omdraaien en de andere kant bruin bakken. Schep met behulp van een spatel op een bord met houd de zalm warm in de oven.

  5. Roerbak de spinazie in de koekenpan waar de zalm in is gebakken.

  6. Zet een garneerring op een bord en schep de spinaziepuree erin. Strijk glad met de achterkant van een lepel. Schep de geroerbakte spinazie erlangs. Haal de asperges met een schuimspaan uit de pan en leg op de spinazie. Schenk wat hollandaisesaus over de zalm en de asperges.

Spinaziepuree

150 g aardappelen50 ml slagroom
200 g spinazienootmuskaat
50 ml melk 
  1. Schil de aardappelen en snijd ze in even grote stukken. Breng in een kookpan water met zout aan de kook. Kook de aardappelen in ± 20 minuten gaar.

  2. Hak de spinazie fijn. Verwarm de melk met de room.

  3. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de pureestamper of pureeknijper. Verwarm de melk en de slagroom en roer deze door de aardappels tot een luchtige puree. Schep de gehakte spinazie erdoor en breng de spinaziepuree op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Plaats een reactie