Andijvie

De andijvie doet het erg goed in mijn moestuinbak. Mooie groene gave kroppen heel wat anders als die slappe, fletse kroppen in de supermarkt. Ideaal om mee te experimenteren. Andijvie wordt in Nederland vooral rauw gegeten in stamppot en salades. Maar ook gekookt zijn er veel mogelijkheden.

Bijvoorbeeld Bubble&Squeak. Afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk waar het een kliekjes-gerecht is. Lekker met een restje vlees en een salade.

Nodig:

1 kg aardappelen

1 grote krop (of 2 kleine) kroppen andijvie

1 ui

1 ons ontbijtspek

3 el bloem

3 el olie en/of boter

zout, peper

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in even grote stukken. Was de andijvie en snijd in brede repen. Laat de andijvie in een vergiet uitlekken.
  2. Breng water met zout aan de kook en kook de aardappels gaar. Giet de aardappelen af, laat ze even droog stomen en stamp ze fijn met een pureestamper of prakken met een vork.
  3. Kook de andijvie met het aanhangend water in ± 5 min. gaar. Laat in een zeef of vergiet uitlekken en meng de andijvie met de aardappelen.
  4. Maak de andijviestamp  op smaak met zout en peper en vorm met vochtige handen platte schijven. Bestrooi deze met bloem.
  5. Leg 2 plakken ontbijtspek kruislings op een plank leg een  stamppotplak in het midden. Vouw het ontbijtspek rond de plak.
  6. Verwarm olie en/of boter in de koekenpan en bak de koekjes aan beide zijden in ± 5 min. bruin en knapperig.

 

 

Plaats een reactie