Waldorfsalade, pasta met spruitjes, gegratineerde ham

Als voorgerecht een waldorfsalade met gerookte kip, daarna als hoofdgerecht een orechietto schotel met spruitjes gecombineerd met gegratineerde ham.

Waldorfsalade met gerookte kip

Voor de salade; Voor de dressing:
40 g walnoten 1 el mayonaise
25 g rozijnen 1 el Griekse yoghurt
2 a 3 stengels bleekselderij en – of stukje knolselderij (1/4 knol) 1 tl mosterd
½ appel 1 tl citroensap of lekkere azijn
citroensap 1 tl honing
Gemengde sla Zout, peper
100 g gerookte kip

*verdubbel de hoeveelheden als je maar één soort selderij gebruikt

  1. Verwarm een droge koekenpan en rooster de walnoten. Laat in een schaaltje afkoelen. Week de rozijnen in heet water.
  2. Roer alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Maak op smaak met zout en peper.
  3. Maak de stelen van de bleekselderij los en snijd in smalle reepjes. Rasp de knolselderij. Besprenkel direct met citroensap. Snijd de appel julienne, besprenkel met citroensap. Vermeng de geraspte knol- en bleekselderij met de appel. Giet de rozijnen af, dep droog en meng deze door de salade.
  4. Snijd de gerookte kip in mooie plakjes.
  5. Verdeel wat sla over het bord en serveer de salade hierop. Garneer met de gerookte kip.

Orechiette schotel met spruitjes

300 g spruitjes 1 citroen
1 kleine ui of sjalot 1 dl kookroom
1 el olijfolie 100 – 150 g orechiette (pasta)
1 teen knoflook Zout, peper
1 tl gedroogde oregano Stukje Parmezaanse kaas
  1. Maak de spruitjes schoon en snijd ze in vieren. Pel en snipper het sjalotje.
  2. Verhit de olijfolie in een wok. Bak de sjalot zachtjes. Pers de knoflook erboven uit en bak deze samen met de oregano even mee. Voeg de spruitjes toe en roerbak tot ze beetgaar zijn, ± 5 min. Voeg evt. nog wat olijfolie toe.
  3. Kook de orechiette volgens gebruiksaanwijzing gaar. Giet af.
  4. Pers de citroen boven de spruitjes en roer de room door de spruitjes. Schep de orechiette erdoor en maak op smaak met zout, peper en evt. extra citroensap.
  5. Garneer met geraspte Parmezaanse kaas.

Gegratineerde ham

1 sjalot ½ dl kookroom
½ bakje kastanjechampignons Zout, peper
5 – 10 kerstomaatjes 4 dikke plakken ham (30 – 40 g /stuk)
1 el olijfolie 1 el geraspte Parmezaanse kaas
½ dl witte wijn
  1. Pel en snipper het sjalotje. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Halveer de kerstomaatjes.
  2. Verwarm de olijfolie in een steelpan. Fruit de sjalot zachtjes. Voeg de champignons toe en bak deze mee. Zet het vuur wat hoger zodat het vocht kan verdampen. Blus dan af met de wijn. Roer de room erdoor en laat enkele minuten zachtjes koken tot een dikke saus. Maak op smaak met zout en peper.
  3. Verwarm de grill op de hoogste stand. Leg de plakken ham in een ingevette ovenschaal. Verdeel de saus eroverheen en leg de kerstomaatjes hier bovenop. Bedek met geraspte kaas.
  4. Gratineer onder de grill totdat er een bruine korst op de kaas ontstaat.

 

Plaats een reactie