Skrei (Trekvis) – Risotto van parelgort en rode biet met gebakken skrei

Hoofdgerecht – 4 personen – 1,5 uur

Al is januari een lange maand,  is deze ook al weer bijna voorbij. De seizoenen zijn we een beetje kwijt. Het weer biedt ons deze week een afwisseling van lente en herfst. Gelukkig zijn er seizoensgebonden producten die zich (nog) niets aantrekken van ons veranderende klimaat. Deze week wil ik iets vertellen over Skrei. Zo wordt Noorse kabeljauw genoemd die wordt gevangen in de Lofoten (eilandengroep) in Noorwegen. De naam skrei is afkomstig van het Noorse woord voor zwerver (skreid). Deze naam heeft de vis te danken aan de trek die jaarlijks wordt ondernomen van de Barentszzee naar het Noorse Lofoten. Het is ieder jaar een wonderlijke gebeurtenis, die nergens anders ter wereld plaats vind, de vissen ondernemen deze lange reis om in het warmere water van de Lofoten zich voort te planten.

De aankomst van de eerste skrei wordt in Noorwegen, ieder jaar begin januari, groots gevierd. De tong, lever en de eitjes van de skrei worden vaak apart bereid en gelden in Noorwegen als een lekkernij.

Skrei is zo duurzaam als het maar kan. Vissers zijn gebonden aan strenge quota en ook de periode waarin er gevangen mag worden is beperkt.

Skrei wordt verkocht met een keurmerk. Helaas is dit voor ons gewone consumenten niet te controleren. We moeten ons laten afgaan op de informatie van de visboer want smaak en kleur van de vis zijn hetzelfde als van gewone kabeljauw.

Deze week een recept van risotto met parelgort en rode biet geserveerd met gebakken skrei. Vervang deze gerust door gewone kabeljauw of een andere witvis.

Risotto van parelgort en rode biet met gebakken skrei

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 4 skrei filets à 150 g
  • 1 dunne prei
  • 2 rauwe bietjes
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • 1 pak parelgort (275 g Lassie)
  • enkele takjes tijm
  • witte wijn
  • 2 handjes rucola
  • 1/2 l groentebouillon of 1 groentebouillontablet en 1/2 l water

Benodigdheden

  • Schilmes
  • Snijplank
  • Citruspers
  • Braadpan
  • Koekenpan

Bereiding Risotto van parelgort en rode biet met gebakken skrei

Halveer de citroen en pers deze uit. Wrijf de visfilets in met citroensap. Laat in de koelkast 15 min. tot 1 uur intrekken (zo blijft het visvlees steviger).

Maak de prei schoon en snijd deze in ringetjes. Pel de sjalot en de knoflook. Snipper de sjalot. Schil de rode bietjes en rasp deze in de keukenmachine of snijd ze in piepkleine blokjes.

Verhit olijfolie in een braadpan. Fruit het sjalotje samen met de knoflook en de prei. ris de blaadjes van de takjes tijm en fruit deze even mee. Schep de parelgort bij de groenten en blus af met een scheut witte wijn.  Schenk de bouillon erbij en laat de risotto zachtjes 20 min. koken tot de parelgort gaar is. Laat evt. langer koken of voeg wat extra vocht toe.

Haal intussen de vis uit de koelkast en bestrooi met zout en peper. Verhit boter in een koekenpan en bak de vis aan beide zijden tot deze gaar is. Dit is bij vis goed te zien en is na zo’n 5 – 10 min. al het geval.

Maak iets moois van je bord door de risotto in een ring te scheppen, met de achterkant van een lepel goed aan te drukken en dan de ring verwijderen. Schep de vis bovenop de risotto en versier je bord verder met rucola.

Smakelijk!!

Plaats een reactie