Romescosaus, gegrilde kipfilet, hasselback aardappels

Romescosaus (4 personen)

2 rode paprika’s olijfolie
3 tomaten Rode wijn- of sherryazijn
½ – 1 Spaanse peper  
2 tenen knoflook Witte wijn
40 g hazelnoten citroen
40 g amandelen (Gemalen chilipeper)
2 sneetjes wit stokbrood pimentón (gerookt paprikapoeder)

 

extra benodigdheden: hoge mengbeker, staafmixer

  1. Verwarm de oven op 180 ° Was en halveer de paprika’s. Verwijder de zaadlijsten. Was en halveer de Spaanse peper. Verwijder de zaadlijsten en snijd in reepjes. Was en halveer de tomaten. Wrijf de paprika, peper en tomaten in met olijfolie en leg met de snijvakken naar beneden op de bakplaat. Leg de ongepelde tenen knoflook ertussen. Rooster de groenten 30 min. in de oven.
  2. Verwarm een droge koekenpan en rooster de noten tot ze licht kleuren en geuren. Doe de noten over in een hoge mengbeker. Bestrijk het brood met olijfolie en bak in de koekenpan aan beide kanten heel lichtbruin. Verkruimel bij de noten in de mengbeker.
  3. Haal de bakplaat uit de oven. Laat even afkoelen. Verwijder het vel van de paprika en tomaat. Doe het vruchtvlees en losgelaten vocht bij de noten en brood in de mengbeker. Knijp de knoflook uit z’n velletje. Pureer tot een grove saus. Maak de saus op smaak met de azijn, witte wijn en/of citroensap, pimentón, (gemalen chilipeper) en zout.

 

Gegrilde kipfilet met trostomaatjes

1 kipfilet (150 – 200 g) Kerstomaatjes aan de tros
Zout, peper olijfolie
mayonaise  

 

extra benodigdheden: grillpan

 

  1. Laat de kipfilet op kamertemperatuur komen. Sla de kipfilet evt. wat platter tussen plastic folie. Bestrooi de kipfilet met zout en peper.
  2. Verhit de grillpan. Bestrijk de kipfilet dun met mayonaise. Grill de kipfilet aan beide zijden in 4 á 5 min. gaar.
  3. Bestrijk de kerstomaatjes dun met olijfolie. Leg deze de laatste 4 min. naast de kipfilet en grill deze tot ze zacht zijn.
  4. Snijd de kip op de rode plank in plakken en serveer met de Romescosaus.

 

 

Hasselback aardappels

4 kleine vastkokende aardappels kruiden zoals rozemarijn, laurier, tijm
50 g boter Citroenrasp (zeste)
2 el olijfolie Zout, peper

 

extra benodigdheden: bakplaat met bakpapier, evt. ovenschaal

  1. Verwarm de oven op 200 ° Was de aardappels en leg ze op een plank. Snijd de aardappels met een scherp mes in. Let op: niet helemaal doorsnijden.
  2. Laat de boter smelten in een steelpan en roer de olijfolie erdoor. Bestrijk de aardappels met het boter/oliemengsel en stop de kruiden tussen de aardappelplakjes. Rasp wat citroenschil boven de aardappels.
  3. Zet de aardappels op een bakplaat (met bakpapier) of ovenschaal en laat ze in 40 – 50 min. gaar worden.
  4. Haal de aardappels halverwege uit de oven om nogmaals met het boter/oliemengsel te bestrijken. Hierdoor gaan de plakjes mooi uit elkaar staan.
  5. Bestrooi de aardappels voor het serveren met zout.

You may also like...