Koekkruiden en wat voor lekkers je daarvan kunt maken

Al nadert het voorjaar met rasse schreden de winter laat nog gemeen van zich voelen. Niks geen aangenaam zonnetje maar guur en nat. Lekker om nog even de keuken in te duiken om wat lekkers te bakken.

Bijvoorbeeld de oerhollandse kruidkoek. Makkelijk te maken, vetarm en lekker lang te bewaren. Daar word ie trouwens nog lekkerder van. Of dat lukt is maar de vraag natuurlijk. Tip: bak er twee tegelijk.

Voor kruidkoek zijn talloze recepten. Naturel, met rozijnen, appel of beiden. En natuurlijk met pompoen of wortel als vulling. Maar alle kruidkoeken bevatten specerijen. Koekkruiden zijn een mengsel van kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, gemberpoeder, witte peper, gemalen koriander, foelie, kardemom en anijs. Allemaal zoete warme specerijen die je als mengsel kant en klaar kunt kopen maar zelfgemaakt kun je je eigen mengsel naar eigen voorkeur samenstellen.

Begin met zo’n 6 el kaneel in een schaaltje te doen en daar de overige specerijen aan toe te voegen. Roer met een garde de specerijen goed door elkaar. Varieer in de hoeveelheden en creëer je eigen specerijenmengsel naar eigen smaak. Peper, kardemom en kruidnagel maken het mengsel scherp van smaak. Anijs en gemberpoeder zorgen voor een zoete smaak. In een glazen potje kun je je zelfgemaakte koekkruiden lang bewaren.

Kruidkoek

  • 1 biologische sinaasappel
  • 150 g rozijnen
  • 1 grote goudrenet
  • 3 gesnipperde gemberbolletjes
  • 300 g volkoren meel
  • 1 zakje bakpoeder
  • 250 g bruine basterdsuiker
  • 2 el koekkruiden
  • 1 ei
  • 1 el stroop
  • 2 dl (karne)melk

Verwarm de oven op 175 °C. Boen een onbespoten sinaasappel goed schoon en rasp de schil eraf. Pers de sinaasappel uit. Breng in een steelpan het sinaasappelsap aan de kook en wel de rozijnen hierin.

Schil en snipper de goudrenet . Sprenkel er wat sinaasappelsap overheen en vermeng de appelblokjes met de gemberbolletjes.

Doe het volkorenmeel met bakpoeder, sinaasappelrasp, koekkruiden, basterdsuiker en de basterdsuiker in een kom. Roer de rozijnen met het ei, stroop en de melk erdoor.

Doe het deeg over in een ingevette cakevorm en bak in de oven in 60 – 90 min. gaar. Controleer m.b.v. een satéprikker of de kruidkoek gaar is. Keer de vorm boven een rooster en laat de  kruidkoek uitdampen en afkoelen.

Gebruik je zelfgemaakte kruidenmengsel niet alleen voor kruidkoek en zelfgebakken speculaas maar kruid er ook eens je stoofschotels mee. Gebruik je zelfgemaakte specerijenmengsel in winterse toetjes, glühwein  in appeltaart en geniet!

You may also like...