Chinese tomatensoep Nasi Goreng Omeletreepjes of gebakken ei Atjar Ketimoen

Chinese tomatensoep

Nasi Goreng

Omeletreepjes of gebakken ei

Atjar Ketimoen

Chinese tomatensoep

1 sjalot 2 el suiker of gembersiroop
1 teen knoflook 2 el ketjap manis
Stukje gemberwortel 1 el azijn
Stukje kipfilet Mespunt sambal oelek
1 kippenbouillontablet Mespuntje sereh (of geraspte citroenschil)
¼ l tomatensap 1 el aardappelzetmeel

Snipper de ui en knoflook. Schil en rasp de gember op een fijne rasp.

Verwarm 1 el zonnebloemolie in een soeppan en fruit de ui zachtjes. Pers de knoflook erboven uit en fruit deze samen met de geraspte gember mee
Voeg ¼ l water met kipfilet, bouillontablet toe en breng aan de kook.
Laat 10 min. zachtjes trekken tot de kipfilet gaar is.
Haal de kipfilet uit de soep, voeg tomatensap toe en breng weer aan de kook.

Roer in een schaaltje suiker of gembersiroop, ketjap, azijn, sambal en citroen door elkaar. Voeg dit toe aan de bouillon, roer goed door de soep.

Verwarm de soep. Trek de kipfilet in draden en zet deze in een schaaltje apart.

Roer in een schaaltje aardappelmeel met 1 el water tot een papje, roer dit door de soep en laat deze 1 minuut doorkoken.

Roer de kipfilet door de soep, proef en voeg evt. zout of suiker toe.

Nasi goreng

150 g basmatirijst 2 el gerookt ontbijtspek in reepjes
½ rode ui 100 g nasivlees
½ prei ½ tl kerriepoeder
½ Spaanse peper ½ tl gemalen komijn
½ paksoi Ketjap manis
1 el zonnebloemolie Sambal oelek

  1. Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing en laat deze afkoelen.

Pel en snipper de ui. Halveer de prei in de lengte en snijd de prei in halve ringen en was deze in een vergiet.
Rol de Spaanse peper tussen de handen zodat de pitjes los gaan. Halveer de peper en verwijder de pitjes. Snijd de Spaanse peper in halve ringetjes. Halveer de paksoi, snijd het groen van de paksoi, snijd in smalle reepjes, was in een zeef of vergiet en houd apart. Snijd de witte stronk in repen, was deze ook in een vergiet.
Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten, snijd de paprika in reepjes en vervolgens in blokjes.
Pluk de selderijblaadjes van de stelen.

Verwarm een braadpan of wok en bak de spekreepjes zachtjes uit. Voeg het nasivlees toe en bak dit tot het vlees gaar is, ± 10 min. Haal m.b.v. een schuimspaan vlees en spek uit de pan en zet apart. Voeg ui, prei kerriepoeder en gemalen komijn aan het bakvet toe. Roerbak en pers de knoflook erboven uit. Fruit tot de prei is geslonken.
Voeg het wit van de paksoi, paprika en de selderij toe. Roerbak tot de groenten gaar zijn.

Voeg, in gedeelten, de koude rijst en de groene reepjes van de paksoi toe aan het groentemengsel.

Warm door en serveer met pindasaus, reepjes omelet of de gebakken eieren.

Pindasaus

4 el pindakaas ½ tl bruine basterdsuiker
½ el ketjap ½ tl sambal oelek
  1. Breng in een steelpan ½ dl water aan de kook. roer met een garde de pindakaas, ketjap, suiker en sambal erdoor. Breng het geheel langzaam roerend aan de kook tot de pindakaas volledig is opgelost. Evt. verdunnen met wat water.

Omeletreepjes

2 eieren Kurkuma (geelwortelpoeder) te vervangen door kerriepoeder
Ketoembar (gemalen koriander) te vervangen door kerriepoeder Zout, peper
  1. Klop de eieren met ketoembar, kurkuma, zout, peper en 1 el water los.

Verwarm 1 el olie in een koekenpan. Voeg het eimengsel toe en bak op laag vuur tot het ei is gestold. Schuif de omelet op een bord rol op en snijd dan in plakjes. Zet apart in een lauwe oven (70 °) om warm te houden.

ÓF

Gebakken ei

2 eieren 1 el sambal oelek
1 el zonnebloemolie
  1. Breng in een steelpan water met de eieren aan de kook en als het water kookt de eieren in 8 min. gaar te koken. Giet af en laat de eieren met koud water schrikken.

Pel en halveer de eieren in de lengte. Verwarm de olie in een koekenpan en fruit de sambal 2 min. Voeg de eieren toe en bak deze 4 min. mee.

Atjar Ketimoen

½ dl azijn Zout, peper
1 ½ el suiker ½ komkommer
  1. Verwarm de azijn met de suiker in een steelpannetje totdat de suiker in de azijn is opgelost. Laat afkoelen.

Schaaf de komkommer in dunne plakjes. Schenk de azijn erover, maak op smaak met zout en peper. Laat de azijn ½ – 1 uur intrekken

 

You may also like...