Hertenbiefstuk met paddenstoelen-portsaus Gratin van zoete aardappel met spruitjes Biscuit met stoofpeer en chocoladesaus

Hertenbiefstuk met paddenstoelen-portsaus

Gratin van zoete aardappel met spruitjes

Biscuit met stoofpeer en chocoladesaus

Hertenbiefstuk met paddenstoelen-portsaus

Voor de biefstuk: Voor de saus:
1 hertenbiefstuk van ± 150 g 1 dl rode port
200 g gemengde paddenstoelen 1 dl rode wijn
1 el boter of 1 el olijfolie ½ dl wildfond
1 sneetje ontbijtkoek zonder korst

Laat de hertenbiefstuk op kamertemperatuur komen.
Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze evt. wat kleiner.

Breng in een steelpan de port met de rode wijn aan de kook en laat tot de helft inkoken.
Verkruimel de ontbijtkoek in de saus en laat zachtjes koken tot de saus goed van dikte is. Verkruimel evt. nog wat extra ontbijtkoek als de saus te dun blijft.

Verwarm de boter en olie in een koekenpan. Bak de hertenbiefstuk, als het vet op temperatuur is, aan beiden zijden 3 min. Leg op een rooster afgedekt met aluminium folie in een lauwe oven. Laat de biefstuk 10 min. rusten.

Bak de paddenstoelen in het bakvet van de biefstuk en roer ze door de saus.

Haal de biefstuk uit de oven. Voeg het uitgelopen vleesvocht aan de saus toe en snijd de biefstuk in plakjes.

Schep de saus op een voorverwarmd bord en leg die biefstuk erbovenop.

Gratin van zoete aardappel en spruitjes met geitenkaas

1 zoete aardappel 1 ei
250 g spruitjes 2 takjes tijm
100 g zachte geitenkaas Zout, peper
2 dl kookroom 50 g walnoten
  1. Verwarm de oven op 200 °C.
    Was de zoete aardappel en halveer deze in de lengte. Snijd de twee helften in dunne plakjes. Maak de spruitjes schoon en snijd deze ook in dunne plakjes.

Breng in een kookpan water met zout aan de kook en blancheer de spruitjes 1 minuut. Laat de spruitjes uitlekken in een zeef. Breng het water opnieuw aan de kook en blancheer de aardappelschijfjes 1 min. Laat deze uitlekken in een zeef.

Vet een lage ovenschaal licht in en leg de spruitenschijfjes op de bodem. Verkruimel de helft van de geitenkaas erover. Leg hierop de zoete aardappelschijfjes.

Klop het ei met de room. Ris de blaadjes van de takjes tijm en roer deze door het roommengsel. Maak op smaak met zout en peper. Schenk het roommengsel over de aardappelschijfjes. Verkruimel hierover de rest van de kaas en de walnoten.(Duw de walnoten in de room)

Bak de gratin in de oven in ± 20 min. gaar en bruin.

Biscuit uit de oven met peer en chocoladesaus

Voor de stoofperen:

(4 pers.)

Voor de biscuit: Voor de chocoladesaus:
4 stoofperen Gieser Wildeman 2 eieren 1 dl slagroom
witte wijn 60 g suiker 50 g pure chocolade
suiker 50 g bloem
kaneelstokje 10 g maïzena
  1. Schil de stoofperen, laat ze heel met het steeltje eraan. Stoof de peren in half wijn/half water met suiker en kaneelstokje tot ze gaar zijn (45 – 60 min.).
  2. Voor de chocoladesaus: breng de slagroom tegen de kook aan. Haal van het vuur af en smelt de chocolade erin. Roer de saus goed door. Zet apart.

Klop voor de biscuit de eieren met de suiker tot een licht romige massa. Zeef de bloem met de maïzena boven de kom en spatel dit met een pannenlikker er door. Zorg ervoor dat er geen meel meer te zien is.

Beboter een mini-vlaaivormpje en bestuif met bloem. Schep de biscuit in het vormpje en bak de biscuit 10 – 15 min, tot deze gaar is. Controleer!!

Haal de biscuit uit de oven en keer het vormpje op een rooster. Druppel wat van het stoofvocht over de biscuitbodem.

Haal de biscuit uit de oven. Haal de peren uit het vocht. Halveer de peren en snijd ze in schijfjes. Leg de perenschijfjes op de biscuitbodem. Schenk er wat chocoladesaus overheen. Serveer meteen!

 

You may also like...