Coeur de boeuf

rode coeur de boeuf

rode coeur de boeuf

Wat is in hemelsnaam coeur de boeuf? Je denkt in eerste instantie aan een steak of een flinke lap vlees van de koe. De letterlijke vertaling is ossenhart. Maar coeur de boeuf is een grote tomaat en de letterlijke vertaling slaat op het uiterlijk.  Coeur de boeuf is een grote, vlezige tomaat met een geribbelde vorm. Precies de maat van een koeienhart. Coeur de boeuf heeft een volle, vlezige tomatensmaak. De tomaat is stevig en niet zo sappig als we van tomaten gewend zijn.

Een coeur de boeuf kom je vaak tegen in de gesorteerde groentewinkel en supermarkt en op grote markten. soms lijkt de tomaat nog groen maar dat wil niet zeggen dat deze niet rijp is. Een coeur de boeuf rijpt van binnen uit. Als de buitenkant nog groen is kan de tomaat van binnen al mooi rood en rijp zijn. Naast de kleur verandert ook de smaak van deze tomaat. Een coeur de boeuf die van buiten groen is maar van binnen mooi rijp is het lekkerst in koude gerechten zoals een salade. Een rode coeur de boeuf is lekker om warm te eten. Zoals deze met gehakt gevulde coeur de boeuf :

  • 4 coeur de boeuf tomaten
  • 1 ui
  • 400 g rundergehakt
  • 1 – 2 tenen knoflook
  • takje tijm
  • 1 ei
  • broodkruim of paneermeel
  • zout, peper

Snijd de kapjes van de tomaten. Hol de tomaten uit m.b.v. een lepel. Laat een flinke buitenkant zitten zodat je de tomaat niet beschadigt. Bestrooi de tomaten met peper en zet op z’n kop weg.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snipper de ui. Doe het gehakt in een kom. Pers de knoflook erboven  uit en meng met de ui, de blaadjes van het takje tijm, broodkruim of paneermeel, zout en peper door het gehakt. Vul hiermee de tomaat. Zet de kapjes er weer op en plaats de tomaten in een ingevette ovenschaal. dek af met aluminium folie en zet de tomaat 30 min. in de oven. Serveer er een groene salade met blokjes feta en stokbrood bij!

 

You may also like...