Crostini met gerookte forel en grapefruit

Vitamine C in de maand februari

Februari: traditioneel de maand van de eerste krokusjes, carnaval en de griepgolf.

Gelukkig is er ook een royale aanvoer van citrusfruit in deze maand. Sinaasappels, citroenen en grapefruits. Lekker  uit de hand en geperst tot sap. Maar met citrusfruit zijn ook tal van recepten te maken. Vooral de combinatie met vis is lekker. Rasp eens een biologische citroen door cakebeslag of marineer witvis voor het bakken in sinaasappelsap.

Grapefruits zijn grote ronde citrusvruchten met wit, lichtroze of donkerroze vruchtvlees. Waarschijnlijk is deze vrucht ooit ontstaan uit een kruising van een sinaasappel en pompelmoes. Grapefruits zijn een van de grootste citrusvruchten, met een diameter van 10 tot 17 cm. De vruchten komen vooral Israël en Florida.  Hoe roder het vruchtvlees, hoe zoeter de smaak. Grapefruits bevatten veel voedingsvezels en vitamine C.

Bewaar grapefruits buiten de koelkast, maar wel op een koele plaats (12-15 C) of op de fruitschaal. Na de pluk rijpen grapefruits niet meer. Je kunt ze ongeveer 2 weken bewaren.

Hieronder een recept voor een crostini, een  dun sneetje geroosterd stokbrood royaal belegd met vlees, vis en een topping van groenten of kruiden. In dit recept beleggen we de crostini met gerookte forel en maken we  een salsa (heel fijn gesneden of gehakte groenten) als topping.

Crostini met gerookte forel en grapefruitsalsa

  • 1 bruin stokbrood
  • olijfolie
  • 200 g gerookte forel
  • 1/2 rode puntpaprika
  • 2 lente-uitjes
  • 1 avocado
  • 2 rode grapefruits
  • 50 g rucola
  • 1 el olijfolie
  • zout en peper
  • chilipeper (molentje)

Verwarm de oven op 180 °C.  Snijd het stokbrood schuin in dunne sneetjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de sneetjes stokbrood hierop. Bedruppel met olijfolie. Bak de sneetjes ± 10 min. in de oven. Zet apart.

Snijd de paprika in piepkleine stukjes. Snipper het lente-uitje.

Halveer de avocado en verwijder de pit.  Schep het vruchtvlees met een lepel uit de helften en snijd in kleine stukjes. Besprenkel met citroensap tegen verkleuren.

Schil de rode grapefruits dik zodat ook het witte vlies wordt verwijderd. Snijd met een scherp mesje het vruchtvlees tussen de vliezen uit. Vang het sap op. Snijd het vruchtvlees klein.

Vermeng het grapefruit-vruchtvlees met de avocadostukjes, paprika- en lente-uisnippers en de olijfolie. Maak op smaak met zout, peper en wat gemalen chilipeper. Beleg de crostini’s met forel en verdeel de grapefruit-salsa erover. Garneer met rucola.

Tip: Bewaar de avocadohelften. Vermeng de vis en salsa die je over houdt en vul de avocadohelften hiermee. Top voorgerecht!!